Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Aj vaše dieťa nerado číta?

21. november 2016 - Články - Ľubica Sajanová

Aj napriek pozitívam, ktoré čítanie prináša, niektorí dospelí ešte stále uprednostňujú pozeranie televízie, zhon v nákupných centrách či trávenie množstva času na sociálnych sieťach. Vedeli ste, že týmto spôsobom učia tráviť čas aj svoje deti a vnúčatá? Aj oni majú obrovskú príležitosť, ako ukázať deťom, že čítanie je naozaj inšpiratívna a úžasná činnosť. Zároveň je to ideálny spôsob trávenia voľného času. 

Ako povedal Aulus Gellius, rímsky spisovateľ: „Knihy sú nemí učitelia.“


Len čo v prípade, že vy príkladom idete a aj napriek tomu vaše dieťa čítať nechce?

Tu je 6 tipov ako na to:                                                                

Prispôsobte tému aktuálnym potrebám a „chuti“ dieťaťa
Môžete zvoliť knihy, ktoré obsahujú viac obrázkov a menej textu, prípadne text s väčším alebo rôznorodým písmom. Citlivo vnímajte, o čo sa vaše dieťa zaujíma a zamerajte sa na takúto tému aj v knihe, aby mu bola blízka.

Stanovte časový úsek
Na čítanie definujte dieťaťu určitý čas, napr. 15 minút denne, 4 x v týždni (primerane veku dieťaťa). Až po tejto aktivite si môže robiť iné, obľúbené činnosti. Dieťa si tým osvojí určitý návyk a to je cieľom.

Dohodnite si pauzu po prečítaní knihy
Môže to byť pár dní i týždeň, ktorého súčasťou bude rozmýšľanie a hľadanie ďalšej vhodnej knižky. Ak sa dieťaťu páčila I. časť série kníh, možno aj samo navrhne kúpu II. pokračovania príbehu.

Čítajte spolu s deťmi
Kúsok ty, kúsok ja. Dieťa počúva vás aj seba, učí sa priamu reč, mäkkú výslovnosť, dbá na intonáciu. Ak sa pri čítaní neponáhľate, vaše dieťa sa učí aj trpezlivosti a sústredenosti.

Aj vy čítajte
A dajte si záležať, aby to vaše deti videli. Napr. v sobotu ráno, keď sa dieťa zobudí a príde za vami do spálne alebo poobede v obývačke, namiesto sledovania správ v televízii.

Pribaľte knižku do kufra
Chystáte sa na dovolenku alebo na výlet? Okrem vecí na oblečenie, hier či hračiek zbaľte do kufra i knižku (namiesto tabletu). Tú môžete pribaliť i na dlhšiu cestu do auta a deti si tak môžu čítať na striedačku s počúvaním rozprávok z obľúbených cd. 

 

Aj vaše dieťa nerado číta?

 

Prečo teda čítať?

Učíme sa tým nové veci, získavame nové informácie.

Rozširujeme si slovnú zásobu.

Zmysluplne využívame voľný čas.

Odbúravame si ním stres a viac pri ňom oddychujeme.

Zlepšujeme si písomný i ústny prejav.

Vaše deti tým získavajú výhodu v porozumení textu v ostatných predmetoch.

Len pre zaujímavosť - hodnotenie výkonu čitateľskej gramotnosti detí IV. ročníka ZŠ a jej progres je súčasťou medzinárodného testovania PIRLS, ktorého sa zúčastňuje aj Slovenská republika. V ostatnom testovaní sa SR nachádzala na 32. mieste v rámci 34 krajín OECD. Výrazne nižšie výsledky ako naši žiaci dosiahli Mexiko a Čile. Meranie sa uskutočňuje každých 5 rokov. Výsledky z najnovšieho testu budú známe už čoskoro.