Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Ako pristupovať k výchove syna, keď v rodine chýba mužský vzor?

5. marec 2019 - Články - Zuzana Kubašáková

Niekedy sa matkám, ktoré vychovávajú svojich synov samé, rodia v hlave otázniky, či zvládajú náročnú výchovu správne. Osamelé či slobodné matky nesú na svojich pleciach viac zodpovednosti než tie vo fungujúcich partnerstvách. Ostávajú dlhšie v práci, pokrývajú aj mužskú časť starostlivosti o chod domácnosti, preberajú na seba zodpovednosť hlavného vzoru pre dieťa a vychovávajú bez opory partnera, čo môže byť niekedy frustrujúce. Večer často uvažujú o správnosti svojich metód a bilancujú dopad svojej výchovy na život dieťaťa bez mužského vzoru.

Ešte skôr než nadíde k spochybneniu, je dobre si pripomenúť všetko pozitívne, čo pre syna matka robí. Dieťa nasáva len to, čo je v matke samotnej. Ak milujúca matka vytvára pre dieťa domov, chápe jeho záujmy a vytvára pre dieťa priestor na sebarealizáciu, je pripravená rozprávať sa a prijíma pocity svojho dieťa, nemusí sa báť, že by jej výchova nefungovala v základnej rovine. Prirodzene prídu rozhovory, kedy to zabolí matku aj dieťa, kedy sa rozhovory dotknú absencii otca alebo dôvodov, prečo sa tak stalo. Deti, ktoré nepoznajú svojich otcov, si ich môžu vo svojich predstavách vykresliť pozitívne až nerealisticky a vidieť ich ako abstraktných hrdinov, hlavne v čase, keď bude ich matka trvať na pravidlách. Deti v ťažších chvíľach sa môžu utiekať k svojim predstavám o otcovom ideáli.

Toto sú situácie, ktorým pomôžu len úprimné a opakujúce sa rozhovory. Je dobré dieťaťu odpovedať, aj keď sa vám budú zdať otázky vyčerpávajúce, jatrajúce staré rany, ale treba mať na pamäti, že dieťa si bez vašich odpovedí samé neporadí a rozhovory sú pre neho dôležité.

Uistite dieťa, že ste urobili to najlepšie pre vás oboch, pretože si zaslúžite žiť plnohodnotný život. Vyhnite sa prípadnému negatívnemu hodnoteniu partnera a detailom, ktoré by mohli vaše dieťa zaťažiť. Nevhodné je aj zovšeobecnenie, ktorým by ste vyjadrovali negatívny postoj k opačnému pohlaviu. Poskytnite dieťaťu prístav pokoja, istoty, pozitivizmu, ochrany, povzbudenia a viery, že svet bude pre neho dobrým miestom.

Mama a syn

 

Keď na matku doľahne ťažoba náročnosti výchovy osamote, je dobré si pripomenúť:                                                                                   

1. Je veľa rodín, v ktorých dieťa vyrastá len s jedným rodičom. Nie ste v tom sami. Veľa úspešných a slávnych ľudí vzišlo z neúplných rodín a naplnili svoj život správnym smerom.

2. Rodinný pokoj je nadovšetko. Je lepšie byť šťastná vo dvojici s dieťaťom ako nešťastná v spolužití s partnerom. Veľa rodín sa rozdelí kvôli nekompatibilite partnerov, problémom s alkoholom či financiami. Fyzicky prítomný otec v zdanlivo funkčných rodinách, nemusí prinášať pozitívny vzor pre deti.

3. Šťastie je otázkou rozhodnutia a dá sa nájsť pekný dôvod aj v tom, že slnko svieti a mali ste peknú prechádzku zo školy domov. Oslavujte chvíle, keď ste spolu hoci aj nad jednoduchou večerou.

4. Odpustiť si a pochopiť, že viniť sa za situáciu, že ste sami, nikomu nepomôže. Žiadny partner vám nezabezpečí plné šťastie. To by malo vychádzať z vás, ako zrelej a uvedomelej osoby, ktorou ste. Je dôležité neprestať veriť v partnerskú lásku. Aj keď prechádzate obdobím rodičovstva bez partnera, váš malý človek sa na vás pozerá a potrebuje vidieť, že jeho mama vie byť šťastná, lebo nekonečný smútok mamy len veľmi ťažko rozveselí detskú tvár.

5. Dať si time-out a vyhradiť si čas len pre seba. Že to vôbec nepoznáte? Naplánujte si ho. Doprajete si fyzickú aktivitu, stretnutie s priateľmi mimo domu, a dobite si baterky, pretože výchova jedným rodičom je náročným procesom. Potrebujete byť oddýchnutá aj vy.

6. Pravidlá. Porozmýšľajte, či u vás fungujú. Aj dieťa bez jedného rodiča potrebuje poznať svoje hranice a vedieť sa prispôsobiť. Pravidlá pomôžu vášmu dieťaťu lepšie pochopiť, čo od neho očakávate a pripraviť ho na život mimo domu.

7. Požiadajte o pomoc. Majte svoj okruh rodiny a známych, ktorým môžete zatelefonovať a oprieť sa o nich, keď potrebujete pomôcť. Nebuďte v ťažkých časoch sama.

Chlapec potrebuje vidieť okolo seba aj mužské vzory.

Vo výchove každého dieťaťa sú dôležité rodičovské vzory. Je ideálne, keď sú tieto vzory pozitívne, aby si dieťa mohlo osvojiť správny model správania. Ak pri výchove syna chýba vhodný mužský rodičovský vzor, je dôležité sústrediť sa na základné ľudské hodnoty, ako je empatia, láskavosť a slušnosť. Práve tieto vlastnosti utvárajú dobrého a šťastného človeka. Mama, ktorá vychováva svojho syna sama, by mala podporovať príležitosť kontaktu svojho dieťaťa s vhodnými mužskými vzormi, ako sú napríklad starý otec, strýko, tréner, učiteľ alebo otec spolužiaka. Aj keď život bez partnera môže prinášať množstvo náročnejších situácií, najviac dieťaťu pomôže, ak sa bude cítiť v bezpečí, bude vedieť, že sú v jeho blízkosti ľudia, na ktorých sa môže s dôverou obrátiť, keď bude mať otázky týkajúce sa mužského sveta. Ak dieťa vyrastá vo fungujúcej a milujúcej rodine má veľkú šancu, že ho frustrácia z neúplnej rodiny nezlomí, ale naopak posilní.

Rodičovské vzory sú veľmi potrebné vo výchove každého človeka, ale práve sila milujúceho rodiča vychovať milovania schopného človeka je taktovkou pozitívnej výchovy.