Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Ako RODIČIA máme voči našim deťom tri hlavné povinnosti

13. jún 2018 - Články - MUDr. Michal Csáder

Milovať ich.

Chrániť ich.

Vychovávať ich k samostatnosti.

Ostatné k životu bytostne nepotrebujú, často však práve toho dostávajú oveľa viac.

Deti majú PRÁVO BYŤ ZDRAVÉ, to je naozaj potrebné si uvedomiť, a preto sme povinní ich chrániť pred negatívnymi vplyvmi prostredia, spoločnosti, /pred ľuďmi, ktorí sa neštítia v záujme vlastných ziskov škodiť deťom a ohrozovať ich zdravie/.

 

Mamička s dieťatom

 

Čo je však veľmi dôležité, je treba chrániť ich aj pred nami samými – ich rodičmi.

Pred naším strachom a obavami o ich zdravotný stav. Strach je totiž jedna z najsilnejších negatívnych energií.

Chceme dať deťom to?... Alebo radosť, lásku a pozitívnu ochranu?

Dieťa je výrazne ovplyvnené energiou myšlienok mamy a pokiaľ podľahnete strachu o jeho zdravie, bude sa vám snažiť splniť vaše očakávania a môže mať zdravotné ťažkosti. NAOZAJ TO TAK FUNGUJE. Deti sa nenarodili na to, aby ste sa o ne báli, plánovali im život a ohrozovali ich zdravie vaším strachom!!!

Nedávno som dostal otázku: „Prečo ochorejú malé deti?“ Príčina ochorení malých detí sú vibrácie /emócie/ nás dospelých. A preto sa sústreďte na svoje myšlienky, pretože sú TVORIVÉ a majte voči svojim deťom pekné a pozitívne priania a predstavy.

Je naozaj potrebné si uvedomiť, že zdravie vašich detí je predovšetkým vo vašich rukách, tak ako je vo vašich rukách aj vaše vlastné. Zdravie dieťaťa závisí od vášho postoja, od vášho životného štýlu, stravy, rodinného zázemia, ktoré vášmu dieťaťu ponúknete. Neočakávajte, že to niekto urobí za vás. Samozrejme sú situácie, kedy sa na to spoliehať musíte, ale tých je naozaj málo.

Vo väčšine prípadov sa vám narodí zdravé dieťa, ktoré okrem vašej lásky potrebuje častý telesný kontakt, láskyplné domáce prostredie a vašu radosť z toho, že je zdravé. Mali by ste teda s láskou prijímať aj drobné „ťažkosti“ a nestrachovať sa pre každú maličkosť. Vaše dieťa vás veľmi intenzívne vníma a vaše obavy na neho pôsobia výrazne negatívne. Deti máte milovať a chrániť, a nie sa o ne báť.

Takmer všetky ženy majú predpoklad plne dojčiť svoje dieťa. Prosím vás, využite to v plnej miere. Ťažkosti s kojením sú obyčajne psychického pôvodu a keď VY chcete dať svojmu dieťaťu vaše mlieko (nakoľko je to pre neho tá najlepšia výživa minimálne v prvých 6-tich mesiacoch a akt kojenia a satia je pre vás oboch veľmi dôležitý, čo sa týka ochrany, pocitu bezpečia a zdravia), tak mu ho dáte, verte mi.

Je potrebné si uvedomiť individualitu vášho dieťaťa, ktoré je jedinečné a neexistuje žiaden iný tvor taký ako ono, a preto nie je na mieste ho porovnávať so „susedovým Jurkom alebo Aničkou“, čo sa týka vývoja, zručností, váhy, výšky, stravovania a podobne...

Ja viem, že doba v ktorej žijeme je „divoká“ a mnohokrát nemáme čas sa zastaviť a zamyslieť. Milé mamičky, vy však máte na pomerne dlhej rodičovskej dovolenke možnosť byť so svojim dieťaťom naozaj intenzívne, dať mu ten čas. Neskôr ho už toľko nebude a ak vám môžem poradiť, nepremárnite ho! Všetko krásne, láskyplné, čo dieťaťu venujete sa vám vráti a ono nemôže nič lepšie dostať. Preto ma veľmi často udivuje, ako niektoré mamy (existuje už dokonca termín internetové mamy) trávia kopu času komunikovaním s inými mamami na sociálnych sieťach. Verte, nič dobré z toho nevzíde. Nechajte si čistú hlavu pre seba a vaše dieťa. Ono ju veľmi potrebuje a vy samozrejme tiež.

 

Mamička s dieťatkom

 

K udržanie dobrého zdravia toho veľa nepotrebujete. Stačí prijať do života pár pravidiel:

  • jednoduchú, ale pestrú stravu
  • dostatok pohybu na čerstvom vzduchu – dopriať si prírodu čo najčastejšie, ako je to možné
  • dostatok spánku a odpočinku
  • nepreťažovať príliš svoj organizmus
  • pozitívne myslenie