Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Ako vychádzať s tínedžerom?

12. apríl 2022 - Články - Alena Vytřísalová

Možno tiež patríte k tým rodičom, ktorí keď počúvajú rozprávať priateľov o náročnom vzťahu so svojimi deťmi v tínedžerskom veku, dúfate, že vás sa podobné trápenie týkať nebude. Obzvlášť ak ste sami týmto obdobím preplávali bez väčších problémov. Niekde v hĺbke duše veríte, že základy vášho vzťahu s dieťaťom sú pevné ako skala. Vaše dieťa predsa vyrastalo v láskyplnom prostredí, medzi slušnými ľuďmi a vždy sa tak aj správalo. Dôverujete svojim rodičovským schopnostiam, ktoré boli doteraz vždy účinné. Avšak puberta ako vývojové obdobie dieťaťa je plné protikladov a nejeden rodič má čo robiť, aby sa vo svojom tínedžerovi vyznal. Všetko to, čo do určitého času fungovalo, zrazu prestáva fungovať.

Na úvod však trochu humoru, bez ktorého sa žiadny fungujúci vzťah nezaobíde. Vedieť odľahčiť situáciu aj v náročných chvíľach sa ukazuje ako veľmi užitočná stratégia.

DVOJAKÉ VNÍMANIE TÍNEDŽERA

  • Niekedy sa váš tínedžer snaží byť neviditeľný. Neželá si, aby ste sa ho na niečo pýtali, na niečo ho upozorňovali a nedajbože od neho niečo chceli. Inokedy sa chce rozprávať, potrebuje vašu plnú pozornosť, a to najlepšie okamžite, obzvlášť, keď potrebuje peniaze, zostať dlhšie vonku, prespať u kamaráta alebo aby ste mu zabezpečili odvoz.
  • Keď niečo potrebuje on, má úsmev na tvári. Keď potrebujete niečo vy, jeho očné šošovky zmiznú kdesi za viečkami a na vás sa pozerajú dve začervenané beľmá.
  • V závislosti od roly žiadateľa a žiadaného sa mení aj výška a intonácia hlasu. Občas ste prekvapení, akým hlasovým fondom vaše dieťa disponuje. Je až zarážajúce, ako vrúcne dokáže tínedžer vysloviť slovo „maminka“, keď niečo potrebuje, a naopak, akým otráveným tónom vysloví vetu: „Veď už idem,“ keď niečo potrebujete vy.
  • Ďalším protikladom v živote tínedžera je vnímanie času. Zatiaľ čo utieranie riadu, ktoré trvá necelých päť minút prirovnáva k útlaku a päťdesiat minút učenia k tyranii, päť hodín na počítači nazýva chvíľkou.
  • Podobne je to s peniazmi. Záleží, kto je ich majiteľom. Ak si má dcérka či synáčik niečo zaplatiť zo svojho vreckového, ozývajú sa vyhlásenia: „No tak päť eur zo svojho nedám.“ Ak však prúdi finančný tok opačným smerom, mena okamžite devalvuje: „Veď je to iba päťdesiat eur.“
  • Porovnávanie je ďalšou témou, ktorú tínedžer meria dvojakým metrom. Beda, ak si dovolíte porovnať ho trebárs len so súrodencom. To hneď vyvolá protiútok. „No, ale ja nie som ona,“ alebo „Jasné, ségra je vždy najlepšia.“ Porovnávanie síce nie je správne, no občas sa možno neubránite tomu, aby ste vyzdvihli dobrý vzor niekoho iného. Obrat nastane, keď tínedžerovi niečo nechcete dovoliť alebo ho požiadate, aby niečo urobil alebo, naopak, niečo robiť prestal. V okamihu vám ponúkne porovnávaciu vzorku, inak povedané generalizovanie ako vyšité: „Ale to robia všetci.“ Tiež to všetci jedia, pijú, nosia, hovoria... Môžete tiež počuť: „Toto nemusí robiť nikto,“ „Takto sa správa každý,“ či „Všetkým to rodičia dovolia.“

ako-vychadzat-s-tinedzerom-edual.sk

AKO SA NAUČIŤ VYCHÁDZAŤ TÍNEDŽEROM?

Tínedžer potrebuje vedieť, že ste na jeho strane. Že ho napriek odlišným názorom uznávate a že vám záleží na jeho pocitoch a potrebách. Že vaše správanie či rozhodnutie, ktoré sa mu nemusí páčiť, nie je zamerané proti jeho osobe, ale má určitý zámer a význam pre prítomný okamih alebo jeho budúcnosť. To je napríklad vedenie k samostatnosti, zodpovednosti, ohľaduplnosti či odolnosti. Je dôležité vysvetliť tínedžerovi, že každý rodič má svoje poslanie a tým je sprevádzať ho tak, ako najlepšie vie a odovzdať mu to najlepšie, čo v sebe má. Postoje, skúsenosti aj znalosti, a to do chvíle, kedy túto úlohu, už ako dospelý, prevezme sám za seba.

Žiadny fungujúci vzťah sa nezaobíde bez rešpektujúcej komunikácie. Tam, kde chýba vzájomná úcta, chýba dôvera a bez dôvery sa ťažko vytvárajú silné vzťahy. Hoci tínedžer v danom momente ťažko ocení, že mu rodič nedovolí niečo, po čom túži, alebo od neho vyžaduje niečo, čo sa javí ako namáhavé, v hĺbke svojej duše verí, že rodič koná s dobrým úmyslom. Ten však bude schopný vnímať, až keď opadnú silné emócie. Dovtedy potrebujete ostať silní a pevní vo svojich rozhodnutiach.

AKO SI VYTVORIŤ DÔVERNÝ VZŤAH S TÍNEDŽEROM?

Vzájomná dôvera medzi rodičom a tínedžerom sa vytvára roky a vzniká opakovanou dobrou skúsenosťou. Dôverovať znamená niekomu veriť a vedieť sa naňho spoľahnúť. Ak dôvera v rodine chýba, treba ju budovať. Ľahko sa to povie a ťažko robí, lebo dôvera sa vytvára dlho, vie sa stratiť v okamihu a potom sa opäť dlho obnovuje.

Vzájomná dôvera má dva smery. Dôverovať a byť dôveryhodný pre druhých. Aby ste mohli dôverovať svojmu tínedžerovi, potrebujete sa opakovanie uistiť, že mu môžete veriť a že sa naňho viete spoľahnúť, čo nie vždy viete ovplyvniť. Čo však viete ovplyvniť, je, aby sa vaše dieťa vždy mohlo spoľahnúť na vás. Potom zostáva iba veriť, že sa to od vás aj naučí.

HLAVNÉ ZÁSADY PRI VYTVÁRANÍ DÔVERY

  • Komunikujte s úctou – Každé dieťa si zaslúži, aby s ním dospelí komunikovali s úctou bez ohľadu na vek a prostredie, v ktorom žije. To neznamená, že k nemu nemôžte prehovoriť dôrazne, ak si to situácia vyžaduje.
  • Hovorte pravdu – Každá pravda sa dá vyjadriť láskavo, s pochopením a primerane veku, aby dieťaťu nespôsobila priveľké zranenie.
  • Buďte otvorení – Primerane veku otvorene hovorte o veciach, ktoré sa dejú alebo dieťa zaujímajú.
  • Buďte autentickí – Úprimne vyjadrujte svoje pocity a potreby a hovorte o veciach bez zbytočného skresľovania. Naučte sa priznať si chybu a ospravedlniť sa za ňu.
  • Buďte veľkorysí – Naučte sa prijať ospravedlnenie a odpustiť. Dať dieťaťu ďalšiu šancu znamená dočasne obnoviť dôveru. Verte, že robenie chýb je súčasťou každého učenia.
  • Buďte rešpektujúci – Prijmite odlišnosti dieťaťa aj jeho nastavenie. Rešpektujte jeho priania, potreby a schopnosti. To neznamená, že máte dieťa prestať motivovať a rozvíjať aj jeho slabé stránky.
  • Buďte nápomocní – Podporujte, povzbudzujte a buďte dostupní. To neznamená, že máte robiť za dieťa to, čo vie zvládnuť samo.
  • Buďte predvídateľní – Buďte dôslední a pevní v názoroch i v správaní. Dieťa sa vie spoľahnúť, že to, čo platilo včera, platí dnes a bude platiť aj zajtra. Ľahšie sa v takomto prostredí orientuje, lebo vie, kde sú hranice a aké sú vaše hodnoty.
  • Buďte priateľskí – Aj keď rodič nie je kamarát, dôvere sa darí tam, kde je pokojná atmosféra. Konflikty je treba vyriešiť, nie sa s nimi zabuchnúť za dvere a čakať, že sa vyriešia samy.
  • Menej súďte – Poskytovať asertívne spätnú väzbu, týkajúcu sa správania, je v poriadku. Hodnotiť osobnosť už menej. Kritizovať rovesníkov, ktorých dieťa uznáva, je kontraproduktívne.

RODIČ A TÍNEDŽER

Tlak na tínedžera vyvoláva protitlak a rodičovský krik sa vracia ako bumerang. Účinnejší býva dialóg, spolupráca a hľadanie zlatej strednej cesty, ktorá zohľadňuje názory a potreby všetkých. Účinnou hybnou silou je humor. Je dôležité vedieť, že tínedžer si chce robiť veci po svojom, nerád počúva nevyžiadané rady rodičov, ale potrebuje cítiť ich podporu a dôveru. Pre každého rodiča je náročné prizerať sa, ako jeho dobre mienené rady ostanú bez väčšej pozornosti. Ak ste si mysleli, že vaše dieťa plynule nadviaže na to, čo všetko ste mu odovzdali, môžete sa cítiť sklamaní. Tak už to príroda zariadila. Obdarila vášho tínedžera tvrdohlavosťou, pohodlnosťou aj ďalšími viac či menej podstatnými neduhmi. A mala na to svoj dôvod. Skúsenosti sú totiž neprenosné a preto ich deti potrebujú zažívať na vlastnej koži. Spätná väzba je cenná, no vlastná skúsenosť je ešte cennejšia.

POVZBUDENIE NA ZÁVER

Meniaca sa nálada, častá nespokojnosť, odvrávanie aj vzdor. Neporiadok v izbe, nezodpovedné správanie aj zlý vplyv rovesníkov. To všetko môžu byť atribúty tínedžerského veku. Možno vás ide rozdrapiť od hnevu, keď sa občas pozeráte na ten znudený či znechutený výraz tváre. Skúša, akí ste silní, dôslední a vynaliezaví a čo si môže dovoliť. Tínedžer nemôže vidieť svet vašimi očami. Potrebuje čas, podporu, dôveru, rodičovský nadhľad a nekonečný oceán vašej trpezlivosti. To, čo sa pri ňom naučíte, má však nezanedbateľný význam aj pre vás.

***

Máte pochybnosti o tom, či vychovávate svoje dieťa správne?

Ďalšie články na rôzne výchovné témy nájdete tu: https://www.edual.sk/clanky

Cesta do nášho e-shopu s knihami pre rodičov vedie tadiaľto: https://www.edual.sk/pre-rodicov