Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Dobré návyky vedú deti k disciplíne

22. február 2022 - Články - Alena Vytřísalová

Vychovávať znamená sprevádzať dieťa životom a učiť ho to, čo sami považujeme za správne a dôležité. Do výchovy detí sa premietajú naše skúsenosti, znalosti aj ciele. Ak sme si vytýčili cieľ, do ktorého chceme svoje dieťa doviesť, môžeme sa cítiť sklamaní, ak si razí svoju vlastnú cestu. Je preto užitočnejšie vybaviť dieťa tým, čo je pre jeho život dôležité, ako ho smerovať ku konkrétnemu cieľu. Je lepšie dať si za cieľ naučiť dieťa zručnosti a nechať ho ukotviť si zvyky, ktoré mu pomôžu uspieť, prechádzať životom s väčšou ľahkosťou a nadhľadom a zároveň rešpektovať jeho individualitu.

Ako pomôcť deťom vytvoriť si užitočné návyky?

Tak ako sa veľký úspech skladá z mnohých malých, tak aj zvládnutie veľkej výzvy často tkvie v prekonaní drobných prekážok. Týmito prekážkami môže byť napríklad to, že beháme za každého počasia, kým zabehneme prvý maratón. Sami si preložíme anglický text, napriek tomu, že sme v angličtine nikdy nevynikali a nakoniec začneme čítať knihy v angličtine. Vyskladať si život z užitočných návykov si vyžaduje vnútornú motiváciu, sebakontrolu a sebazaprenie. Áno, na každú aktivitu potrebujeme určitú energiu. Najľahšie je, ak sa nám podarí zviesť deti na našej vlne. Zvyky premeniť na rituály, a tak ich deťom vryť hlboko do pamäte, aby sa prirodzene stali súčasťou ich každodenného života.

Aj nezlomné skúšanie je zvyk. Mali by sme preto podporiť deti v skúšaní a trpezlivosti, aby sa po vynaloženom úsilí dočkali radosti z úspechu. Deti si tak zvyknú, že snaha sa vypláca a naučia sa usilovať o dobrý výsledok. Deti, ktoré príliš často zlyhávajú, si neveria a často sa príliš skoro vzdajú.

Pretrvávajúci pocit radosti sa skladá z drobných radostí a je tým väčší, čím viac príjemných situácií a krás okolo seba sa rozhodneme vnímať. Aj z vyhľadávania veselých ľudí a príjemných zážitkov sa môže stať zvyk. Pozdraviť človeka s úsmevom a pozerať sa mu pritom do očí je tiež zvyk. Náš ranný rituál, to čo obvykle raňajkujeme, ako sa sústredíme na prácu, aj to ako oddychujeme, je zvyk. Náš život sa skladá z obrovského množstva návykov a dobrá správa je, že ich vieme meniť, aby sme boli úspešnejší, zodpovednejší, šťastnejší a zdravší.

Deti a návyky

Toto by sme mali naučiť aj naše deti. Mali by vedieť, že ich život stojí na dobrých návykoch a padá na zdanlivo neškodných zlozvykoch. Každodenné pätnásťminútové cvičenie nám zlatú medailu z Olympiády neprinesie, no keď to spočítame za desať rokov, je to viac ako 54 tisíc minút pohybu. Ak dieťa počas desiatich rokov zje denne tri keksíky, prejde jeho žalúdkom za toto obdobie viac ako 10 tisíc keksíkov. Tak to už je riadna kopa cukru a iných nezdravých ingrediencií. Deti žijú najmä prítomným okamihom. Ešte nevedia domyslieť niektoré dôsledky, a preto potrebujú silných dospelých, ktorí im význam užitočných návykov budú stále pripomínať a najmä dennodenne dokazovať na sebe samých.

dobre-navyky-vedu-deti k discipline

Deti by si mali napríklad uvedomiť, že ustlanie postele trvá asi 5 sekúnd, uloženie vyžehleného oblečenia do skrine ešte menej a povesenie teplákov a trička na vešiak je dvojsekundová záležitosť. Opomenutie niekoľkých takýchto 5-sekundových úkonov vie z detskej izby urobiť neprehľadnú džungľu, obzvlášť ak sa toto opomínanie pretiahne na niekoľko týždňov. Samozrejme, vysávanie zaberie dieťaťu o niečo viac času, ale to nepatrí do každodennej rutiny. Je dôležité naučiť deti, že keď sa do niečoho pustia, mali by to dotiahnuť do konca.

K tomu, aby deti chceli prijímať nové zvyky, potrebujú chápať ich zmysel. Samozrejme, záleží na veku dieťaťa. Deti potrebujú zažiť skúsenosť, že im určité správanie uľahčuje každodenný život alebo veriť, že im prinesie výhody v budúcnosti. Vzbudiť v deťoch záujem o dobré zvyky nás, rodičov, však stojí veľa energie, a je potrebná poriadna porcia odhodlania a kreativity. Napriek tomu, že asi každé dieťa vie, že zelenina je zdravá, často sa jej vyhýbajú veľkým oblúkom. Deti zväčša netrápia dôsledky nezdravého jedálnička, pokiaľ sa napríklad okamžite nevyhádžu alebo ich nezačne bolieť brucho.

Návyky a prostredie

K tomu, aby naše deti ľahšie prijímali dobré zvyky, potrebujú prispôsobiť prostredie, v ktorom sa najčastejšie nachádzajú. Podľa výskumov je naším najvyťaženejším zmyslom zrak. Viac ako 80 percent informácií z okolitého prostredia vnímame očami, teda vizuálne, hoci každý v inej miere. Je preto dôležité vytvoriť sebe a svojim deťom podnetné prostredie, inými slovami využívať poznatky z psychológie na to, aby nás žiaduce podnety nabádali k určitému správaniu. Presne tak, ako ich využívajú obchodníci.

Návyky a stereotyp

To znamená, že čím efektívnejšie usporiadame detskú izbu a úložné priestory, tým ľahšie bude dieťa udržiavať poriadok. Čím viditeľnejšie naaranžujeme ovocie, oriešky či semiačka, tým je väčšia šanca, že ich deti budú jesť. Naopak, to, čo nechceme, aby jedli, doma vôbec nemajme alebo to uložme niekde do hornej skrinky. Dôležitá je pravidelná obmena, aby sme svoje oči aj mozog uviedli do stavu bdelosti a vymanili sa zo stereotypu. Preto ak si dieťa bude chcieť urobiť nejaké zmeny vo svojej izbe, mali by sme ho v tom podporiť.

Skladanie návykov

Dobrou stratégiou pri ukotvení zvykov je vytváranie určitých asociácii, keď nám konkrétny predmet, správanie či pohyb pripomenie iný predmet, správanie či pohyb alebo keď nám jedna predstava vyvolá druhú. Týmto dosiahneme skladanie návykov, ako to nazval James Clear vo svoje knihe Atómové návyky.

Predstavte si to napríklad tak, že sa usilujete začať cvičiť, ale neviete v sebe prebudiť odhodlanie. Rozhodnete sa teda k nejakému svojmu zvyku prilepiť zvyk nový. Ak si teda pravidelne ráno a večer čistíte zuby, ešte predtým ako si dáte zubnú pastu na kefku, si môžete urobiť desať drepov a ráno trebárs s výskokom, nech sa pekne prebudíte. Deťom môžete na zrkadlo nalepiť malú násobilku alebo tri vybrané slová a pravidelne ich obmieňať. Môžete si vytvoriť reťaz zvykov dlhú, ako sa vám páči. Zubná kefka vám bude asociovať drepy. Drepy sa vám spoja so správnym dýchaním a vyčistené zuby vám pripomenú, že sa na seba chcete v zrkadle doširoka usmiať a popriať si pekný deň. ☺

Deti a skladanie návykov

Aj deti si môžu vytvoriť podobnú reťaz návykov, ktorá im pomôže viac si uvedomovať svoje správanie. Je treba priznať, že sa prirodzene prispôsobujeme ľuďom, s ktorými sa stretávame, a preto niektoré zvyky, ktoré sa nám podarilo v deťoch húževnato vypestovať, vonku neplatia. Ony potrebujú zapadnúť a často nemajú také silné presvedčenia, aby vedeli vybočiť zo skupiny. Aj v tom im môžeme ísť príkladom. Ukázať im, že ak nám niečo dáva zmysel, mali by sme sa toho držať. Preto, napríklad, naberajme ovocie a zeleninu v obchode do textilných vreciek, aj keď sme stále vo výraznej menšine. Vyžadujme od detí, aby si na noc odkladali mobilné telefóny mimo izbu, aj keď to rodičia ich spolužiakov neriešia. Buďme dôslední v triedení odpadu, aj keď vidíme, že sa v zberných kontajneroch nachádza kadečo alebo urobme ešte viac a niektoré produkty balené v plastoch prestaňme kupovať. Deti tak od nás môžu odpozorovať zvyk, že potraviny, ktoré k nám letia tisícky kilometrov, hoci ich vieme vypestovať na Slovensku, v našom nákupnom košíku nemajú miesto.

Návyky a motivácia

Ak niečo pravidelne opakujeme, stane sa to pre nás jednoduchým, komfortným, prirodzeným, a preto nás to nestojí veľa energie. Postupne však môžeme pri určitých činnostiach stratiť motiváciu a poľaviť. No príde čas opäť vystúpiť zo zóny komfortu, zvýšiť limity alebo niektoré zvyky úplne zmeniť. To však už nebude také náročné. Na druhej strane, ten, kto sa topí v zlozvykoch, musí vynaložiť obrovské množstvo energie, ak si chce vo svojom život trocha upratať.

Návyky v období puberty

Nezúfajte, ak máte doma pubertiaka a pozorujete, ako sa jeho dobré návyky pomaly či rýchlo vytrácajú. Môže to byť rebélia voči rodičom, potreba svojím spávaním zapadnúť do partie, hľadanie vlastnej identity či zmena priorít. Verte, že ak sa trochu upokojí, získa viac skúseností a život ho kde-tu potrápi, rád sa k návykom, ktoré mal v sebe ukotvené, vráti a bude za ne vďačný.

 

***

Máte pochybnosti o tom, či vychovávate svoje dieťa správne?

Ďalšie články na rôzne výchovné témy nájdete tu: https://www.edual.sk/clanky

Cesta do nášho e-shopu s knihami pre rodičov vedie tadiaľto: https://www.edual.sk/pre-rodicov