Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Inšpirujúce dvanástoro pre našich školákov

2. november 2020 - Články - Zuzana Kubašáková

Nehľadaj seba v odraze monitoru,
sám seba spoznáš, keď vypneš hraciu konzolu.
Keď nevieš, čo doma robiť,
čítaj riadky nižšie,
dopátraš sa k tipom,
čo posunú ťa vyššie.
 

Chalan

 1. ZAČNI SI PÍSAŤ DENNÍK

Zober si prázdny zošit alebo plánovací denník a zapisuj si svoje myšlienky a udalosti, ktoré  zažívaš tieto dni. Nevadí, ak ti to zo začiatku nepôjde. Aj dve vety sa rátajú. Časom sa rozpíšeš a tvoje zápisky môžu byť veľmi vzácne a môžu zaujímať veľa ľudí. Aj v minulosti boli deti, ktorých denníky sa neskôr stali bestsellermi a ľudia so záujmom čítali o ich životoch a dobe, v ktorej žili. Dokonca niektoré denníky boli spracované aj do filmových príbehov.

VÝHODY: Precvičíš si písanie, rozmýšľanie a ukladanie myšlienok na papier.

DÔLEŽITÉ: Rob to pravidelne a znač si dátum k tvojim myšlienkam. Nič netrhaj ani nevyhadzuj. Tvoje myšlienky majú veľkú hodnotu.

2. KAŽDÝ DEŇ SI NIEČO PREČÍTAJ

Môžu to byť aj vtipy Jožka Fľaka, ktoré si kúpiš v novinovom stánku. Ak si absolútny nečitateľ, spýtaj sa kamošov, čo čítajú. Určite ti niečo zábavné odporučia. Zatiaľ si pokojne čítaj aj staršie rozprávky, ktoré nájdeš doma, a keď bude možnosť, nezabudni poprosiť kamoša, nech ti požičia knihu.

VÝHODY: Čítaním sa zlepší tvoje vyjadrovanie a aj tvoje študijné výsledky. To nie sú len reči vo vetre. Existujú na to výskumy. 

DÔLEŽITÉ: Čítaj pravidelne. Lepších 5 strán denne ako žiadna. Vedel si, že najväčší šéfovia svetových firiem prečítajú každý týždeň jednu knihu? Viem, že chceš byť jedného dňa odmeňovaný ako oni, tak hor sa do čítania!

3. NAUČ SA PRIPRAVIŤ SI JEDNODUCHÉ JEDLO

Chlebík vo vajíčku, špagety s kečupom a syrom, párky alebo jednoduchý koláč či nátierku.

VÝHODY: Neumrieš od hladu, ak si dlho sám doma. Môžeš experimentovať, ak by si chcel byť v budúcnosti šéfkuchár.

DÔLEŽITÉ: Spolu s rodičmi si prejdi zásady bezpečnosti a pravidlá používania sporáka, aby si sa nepopálil. Ak si ešte netrúfaš, skús pripraviť aspoň chlebíky. Prvé teplé jednoduché jedlo priprav najprv s rodičmi.

4. ZORGANIZUJ SI DEŇ

Môžeš poprosiť rodičov o diár, kde máš kolónku na každý deň, kam si môžeš písať svoje školské a športové ciele. Máš jedinečnú možnosť ukázať rodičom, ale predovšetkým sebe, že si už dosť veľký, aby si si vedel zadeliť čas úlohy.

VÝHODY: Zíde sa ti to, ak budeš chcieť šéfovať a riadiť veľkú firmu. Naučíš sa riadiť svoj deň a pracovať s časom.

DÔLEŽITÉ: Dávaj si reálne úlohy. Nebuď na seba nahnevaný, ak ti to zo začiatku nepôjde na 100 percent. Dôležité je, aby si sa v plnení cieľov zlepšoval každý deň.

5. UROB 1 KLIK DENNE

Ale nie myšou od počítača Tu ide o fyzické klikovanie. Keď už budeš na zemi, možno dokážeš urobiť aj viac. Asi najťažšie je dostať sa na tú zem, však?

VÝHODY: Lepších 7 klikov týždenne ako žiadny.

DÔLEŽITÉ: Klikuj každý deň. Každý klik naviac je nadplán. Možno ich za týždeň urobíš aj 50. Vieš aké veľké veci môžeš v živote dokázať, keď zvládneš toto? 

6. UROB PÁR BRUŠÁKOV, KÝM POZERÁŠ FILM

Vždy keď si zapneš film, ľahni si na zem a rob brušáky, alebo si spomeň na iné jednoduché cvičenia s vlastným telom (mačací chrbát, drepy, sklápačky).

VÝHODY: Zabíjaš dve muchy jednou ranou. Cvičenie je príjemné, nemusíš sa k nemu dlho odhodlávať.

DÔLEŽITÉ: Po 5 minútach intenzívneho cvičenia sa začneš cítiť šťastnejší. Na to sú opäť výskumy. Ako bonus, tvoja kondička sa bude zlepšovať.

7. KAŽDÝ DEŇ SA SPOJ S KAMOŠMI

Napíš kamošovi správu alebo si zatelefonujte a naplánujte si, čo budete robiť, keď sa budete môcť stretnúť. Veľa sa ho pýtaj. 

VÝHODY: Počuť kamoša a zdieľať spoločné rozhovory je najviac. 

DÔLEŽITÉ: Myslieť na druhých aj keď od nich nič nepotrebuješ je ozajstné priateľstvo.

8. SVOJOU ŠTIPKOU PRISPEJ K PORIADKU DOMA

Poobzeraj sa pozorne okolo seba. Vidíš aspoň tri veci, ktoré nie sú na svojom mieste? Je čas, aby si ich odložil. Či už odložíš tanier z raňajok, šálku od čaju, uložíš svoje pyžamo, robíš prácu, ktorej výsledky sú viditeľné a príjemné pre všetkých.

VÝHODY: Učíš sa pracovať svižne a ukazuješ rodičom, že už si dosť veľký na to, aby si sa spolupodieľal na čistote domácnosti aj spoločných vecí. Dobrý pocit nie? 

DÔLEŽITÉ: Opakuj vždy, keď ťa táto úloha napadne. Upratovanie nie je trest. Určite upratujú aj tvoji kamoši. A  raz, keď budeš bývať vo veľkom dome, sa ti táto zručnosť veľmi zíde.

9. CÍTIŤ SA AKOKOĽVEK JE NORMÁLNE

Ale cítiť sa zle celý deň nie je zdravé. Pusti si hudbu. Kresli. Porozprávaj sa o svojich pocitoch s rodičmi alebo len tak pozri z okna a predstav si všetko pekné, čo ťa ešte v živote čaká. Úplne najviac je, ak si vieš spríjemniť čas sám. Sám si nájdeš aktivitu alebo myšlienku, ktorá ťa rozveselí. Niektoré decká sú až tak pokročilé, že si dokážu spríjemniť čas aj nad domácimi úlohami a svoju pasivitu premieňajú na aktivitu. A výsledok? Cítia sa lepšie. Vidia za sebou výsledky a to je dôvod na úsmev a malú odmenu.

VÝHODY: Naučíš sa vnímať svoje pocity a postupne nájdeš najlepší spôsob, ako sa dostať do pohody.

DÔLEŽITÉ: Mať zlú chvíľu neznamená, že budeš mať zlý celý deň. Niekedy to najlepšie príde až neskôr.

10. TECHNOLÓGIE, JASNÉ, ALE S MIEROU

Ak hráš, nehraj viac ako 45 minút. Potom si daj prestávku. Technológie ovládaš ty, nedovoľ, aby ony ovládali teba a tvoju náladu. Na počítači nemusíš hrať iba hry. Natoč a postrihaj krátke video o svojej rodine alebo o domácom maznáčikovi. Video potom pošli svojím blízkym. Určite vašu rodinu radi uvidia a ocenia aj tvoje technické zručnosti.

VÝHODY: Naučíš sa využívať možnosti modernej techniky, zabavíš svojich blízkych a zlepšíš sa v zručnostiach z informatiky.

DÔLEŽITÉ: Nájdi si priestor aj na iný druh zábavy než technológie. Čo tak spoločenské hry večer s rodinou?

11. UTEKAJ DO PRÍRODY

Do záhrady, lesa, parku alebo venčiť psa. Teda, ak bývaš pri lese, parku, máš záhradu alebo psa. Nájdi si prijateľný spôsob, ako sa dostať von v súlade s pravidlami. V prírode sa určite nebráň krátkemu behu, aby si rozpumpoval svoje telo.

VÝHODY: Čerstvý vzduch, pohyb, dobrá nálada, zmena prostredia.

DÔLEŽITÉ: Nezabudni si rúško, dodržuj odstup 2 metre od všetkých, až kým neprídeš do prírody. Zhlboka dýchaj a pozorne sleduj veci okolo seba. Aj na prvý pohľad obyčajné veci ti môžu odkryť svoje tajomstvá a uvidíš v nich niečo viac (zaujímavý konár, rodinka hríbov, suchý kmeň stromu).

12. POSLEDNÝ BOD NAVRHNI SÁM

Posuň svoj super nápad do celého sveta! Máš jedinečnú možnosť inšpirovať druhé deti, ktoré trávia čas doma, niečím, na čo si prišiel ty sám. Premysli a daj nám vedieť na info@edual.sk Tie najlepšie nápady odmeníme knižkou a zverejníme.