Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Matkino desatoro

26. júl 2022 - Články - Alena Vytřísalová

Milý môj syn,

si už dospelý, no často sa správaš ako dieťa. Aj dnes ťa vedia vytočiť maličkosti. Ako keď si bol malý a nebolo po tvojom. Prijmi rolu dospelého a pozeraj sa na svet z nadhľadu. Je dôležité, aby si kráčal silný a vnímavý zároveň.

Nevystatuj sa tým, čo všetko už vieš. Premýšľaj nad tým, čo všetko sa ešte potrebuješ naučiť. Vzdelávaj sa, no ver, že žiadne informácie ti v živote neposlúžia, ak ich nebudeš vedieť použiť. Uč sa a pamätaj si, že najcennejšia schopnosť, ktorú môžeš získať, je to, keď vieš vychádzať s ľuďmi.

Riaď sa pravidlom, že aj druhí môžu mať pravdu. Nezdráhaj sa priznať si chybu. Menej hodnoť a kritizuj, viac počúvaj a pozoruj. Mysli na seba, no zaujímaj sa aj o ostatných. Vnímaj svoje potreby a nikdy nezabúdaj na potreby druhých.

Inšpiruj sa, no nekopíruj. Rozvíjaj svoju jedinečnosť. Ďakuj tým, čo ťa posúvajú vpred aj tým, čo ťa sklamali. Nehnevaj sa na nich a vo všetkom hľadaj dobrý úmysel. Vyberaj si správnych ľudí a buď v správnom čase na správnom mieste.

Vyhýbaj sa konfliktom. Aj tak ide často iba o nedorozumenia. Buď mierotvorcom! Buď nositeľom pokoja a radosti, ako aj rozvahy a zodpovednosti! Buď láskavý k druhým a ostaň nad vecou aj vtedy, keď oni k tebe láskaví nie sú. Možno majú iba zlý deň.

Stíš svoje ego, otvor svoje veľké srdce a vnímaj svoje zmysly.

Vo všetkom hľadaj rovnováhu, zlatú strednú cestu. Ži tak, aby ti nič nechýbalo a ničoho nebolo priveľa. Ži s láskou, pokorou a vďačnosťou.

Pýtaj sa seba aj druhých. Hľadaj odpovede. Skôr ako niečo povieš, rozmýšľaj.

Rešpektuj prírodné zákony. Usmievaj sa, aby sa ostatní usmievali na teba. Ľahšie sa ti tak bude kráčať.

Choď za svojím snom. Zmeň smer, ak zistíš, že to nebola tvoja cesta. Vždy si môžeš vytýčiť nový cieľ, ak je v súlade s tvojimi hodnotami.

 

Veľa šťastia môj milý, veľa šťastia!  

S láskou mama