Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Môj milý syn

22. január 2019 - Články - Alena Vytřísalová

Rozhodla som sa napísať list svojmu nespokojnému synovi, aby pochopil, že mu chcem v živote len to najlepšie.

Môj milý syn,

všimla som si, že dnes ráno si bol nahnevaný. Hnevá ťa, keď veci nejdú podľa tvojich predstáv, však?

Chcela by som ti povedať, že keď odo mňa počuješ „nie“, nemá to nič spoločného s mojou láskou k tebe. Mám ťa veľmi rada, ale to neznamená, že by som ti mala splniť každé tvoje prianie.

Viem, o čom snívaš, často o tom rozprávaš a takisto viem, čo ťa hnevá. Poznám to na tvojej tvári. Veľa chlapcov v tvojom veku má podobné priania i trápenia. Bolo by určite skvelé, keby si mohol aspoň na jeden týždeň robiť všetko podľa seba. Akoby taký týždeň asi vyzeral? Žiadna mrkva a jablko na desiatu, ale čipsy z bufetu. Žiadny obed v jedálni, ale hamburger s Colou. Čo s večerou? Žeby pizza? A čo domáce úlohy? Predpokladám, že by stačilo pár minút aspoň na tie, o ktorých vieš. Čo s načatým popoludním? Odhadujem, že by si vytvoril silnú skupinu spoluhráčov a rozpútala by sa niekoľkohodinová bitka o prežite v niektorej z tvojich obľúbených počítačových hier. Pokiaľ by si si nastavil pripomienku, ktorej by sa podarilo vytrhnúť ťa z herného tranzu, potom by si si možno odskočil okysličiť mozog na tréning. Čo myslíš, som ďaleko od pravdy? Na niečo som zabudla? No jasné. Víkend by sa nezaobišiel bez zábavy s kamošmi, ktorí by u teba prespali. Chvíľu by to bolo asi fajn, ale iba do tej doby, pokiaľ by ti nedošli peniaze a zásoby v chladničke, a pokiaľ by si nezistil, že sa necítiš až tak dobre.

Ver mi, mám pochopenie pre tvoje záľuby. Zaujímam sa o hudbu, ktorú počúvaš, aj o filmy, na ktoré sa pozeráš a rada si vypočujem každú tvoju myšlienku, s ktorou za mnou prídeš.

Mojou úlohou však nie je splniť ti každé tvoje prianie, ani udržať večný úsmev na tvojej tvári. Mojou úlohou je dať ti príležitosť, aby sa z teba stal schopný a samostatný človek. Prekonávanie prekážok ťa posilní rovnako ako zistenie, že situácia sa nemusí vždy vyvinúť podľa tvojich predstáv. Nechcem, aby si moju lásku meral podľa toho, koľko času ti dovolím stráviť pred monitorom. Keď odvrátiš tvár od displeja, uvidíš, kde všade sa ukrýva moja láska k tebe.

Chcem ťa ubezpečiť, že veľa rodičov tvojich vrstovníkov rieši podobné problémy ako my. Rovnako ako ja nechcú, aby silné stránky ich dieťaťa uviazli v počítačových hrách. I oni už zistili, že jediná šanca, ako vám vrátiť vnímanie všetkými zmyslami, je odpojiť vás zo siete a dopriať vám čas na upokojenie, na nudu, ktorá vám otvorí svet kreativity. Len vtedy, keď sa budeš vedieť sústrediť, uvidíš krásu okolo seba, budeš počuť zvuky bežného života, ale i ticho a začneš vnímať svet taký, aký je, nielen prostredníctvom obrazovky.

Syn môj, si už dosť veľký, aby som ťa vodila za ruku, ale stále nie dosť veľký, aby som prestala sledovať tvoje kroky. Verím, že si jedného dňa nájdeš správnu cestu, ale dovoľ mi, aby som ti ukázala, čo je pekné na tej mojej. Raz by sa ti to mohlo hodiť.

Nechcem tak často vidieť tie ukrivdené pohľady, keď ťa o niečo požiadam alebo ti niečo pripomeniem. Prosím, dodržuj dohody, ktoré sme si spolu vytvorili. Buď úprimný, pretože ja som úprimná k tebe. Buď láskavý, pretože ja som láskavá k tebe. Ver mi, vynakladám veľké úsilie, aby som sa neustále ovládala a našla vždy to najvľúdnejšie a zároveň najúčinnejšie riešenie. Aj pre mňa je často náročné prekonať svoj hnev a nevysloviť, čo mám práve na jazyku. Som dospelá, ja viem, a možno práve preto predpokladáš, že mám po ruke riešenie na každú situáciu. Mýliš sa. Učím sa rovnako ako ty.

Ja nemôžem zmeniť celý svet. Dokonca ani tvoj svet, ale môžem ti pomôcť sa na naň dobre pripraviť.

S láskou mama

Syn si list prečítal a ja sa ho spýtala, či si myslí, že je pravdivý. Syn sa po celý čas usmieval a prikývol.☺