Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Prečo sa deti športovcov často vydávajú cestou svojich rodičov?

27. august 2019 - Články - Alena Vytřísalová

Dieťa prijíma zvyky a spôsob života svojej rodiny a či chceme, alebo nie, tie ovplyvňujú jeho život. Nie je preto prekvapením, že v rodinách hudobníkov vyrastajú hudobníci, v rodinách umelcov umelci a v rodinách športovcov, keď nie priamo športovci, tak aspoň milovníci športu.

Pravdepodobne nie je treba obhajovať fakt, že telesná aktivita má blahodarné účinky na ľudský organizmus a nielen to, i na psychiku človeka. Keď zmienime pozitíva, akými sú formovanie postavy, udržiavanie dobrého zdravotného stavu, posúvanie vlastných limitov, pravidelný kontakt s priateľmi a taktiež zmierňovanie psychického napätia vplyvom uvoľňujúcich sa endorfínov, je toho dosť na to, aby sme sa postavili a išli sa hýbať. Nemusíme si dávať novoročné predsavzatie a ani sa staviť s kamarátom. Taká motivácia dlho nefunguje. Často ide len o odhodlanie, ktoré sa ventiluje do slov a tam väčšinou aj skončí.

Nech už je motivácia akákoľvek, je najlepšie začať v menšej intenzite, ale sústrediť sa na pravidelnosť.

Veľa detí má svoje poobedné aktivity vo forme športových krúžkov. To im okrem aktívneho trávenia času dáva príležitosť, aby si osvojili prísť včas a pripravení, budovať tímového ducha, pokiaľ sa jedná o kolektívny šport, a rešpektovať autoritu trénera alebo trénerky.

Akú rolu v kolotoči krúžkov zohrávajú rodičia? Niekedy s humorom poznamenajú, že rolu taxikára alebo fanúšika. Avšak bez akejkoľvek irónie oboje sú to role veľmi záslužné, pretože bez nich by sa tých pár detí, ktoré športujú, pridalo k veľkému množstvu detí, ktoré trávia čas s elektronikou.

Má to však háčik. Kde sa stratil rodičovský vzor? Pre dieťa je prirodzenejšie napodobňovať to, čo doma samo vidí. Bolo by neúprimne očakávať od dieťaťa niečo, k čomu my sami nevieme nájsť odhodlanie. Lepšie než pripomínanie dieťaťu, aký dôležitý je šport pre správny vývin detského organizmu, je ukázať mu, že športová aktivita je súčasť nášho života. Keď rodič núti dieťa do športu a sám doma sedí pred monitorom, je to rovnaké, ako keď pred dieťa položí plný tanier zeleniny a sebe naservíruje párky. Pokaľ máme byť pre dieťa dôveryhodní, dieťa nepotrebuje počúvať, akoby veci fungovať mali, ale potrebuje vidieť, ako veci fungujú.

Rodina bicykluje

Deti si môžu mylne vytvoriť názor, že šport je v staršom veku hlavne pre pár nadaných, pre ktorých sa stane zamestnaním, prípadne pre niekoľko nadšencov, ktorých vídavajú behať, bicyklovať alebo korčuľovať.

Keď deti, ktoré sami športujú, uvidia, že sa mama dvakrát do týždňa na hodinku vytratí, aby si zacvičila alebo si zabehala, otec vybehne do posilňovne alebo sa prevezie na bicykli, či si zahrá piatkový futbal, bude pre deti úplne prirodzené, že pohyb je súčasťou života všetkých členov jeho rodiny.

Každé dieťa nemusí chcieť športovať organizovane. Niektoré dávajú prirodzene prednosť inej oblasti, ako je hudba, umenie, alebo robotika. Pre takéto deti je výbornou príležitosťou športovať spoločne s rodinou. Rodičia najlepšie poznajú svoje deti a vedia, ktoré pohybové aktivity sú deťom bližšie a tie striedajú s tými, ktoré uprednostňujú oni. Väčšina deti vyskúša niekoľko športov, než si vyberie svoj obľúbený. Je to v poriadku, lebo sa stávajú pohybovo flexibilnejšie a všestrannejšie. Veľkou výhodou je, keď dieťa zotrvá u niektorého zo svojich obľúbených športov v období puberty. V tomto období určite rodičia ocenia, že šport je prirodzenou súčasťou života ich dieťaťa. V dospievaní, keď sa prirodzene zvyšuje záujem tínedžerov o ich vrstovníkov a ich realita sa čiastočne presúva niekam, kam rodičia nemajú prístup, rodičia uvítajú, keď si ich potomkovia zašportujú, zatiaľ čo ich vrstovníci môžu vysedávať na lavičkách či v kaviarňach s cigaretou v ruke. S pribúdajúcim vekom bohužiaľ veľa detí o šport stráca záujem. Je to často vplyvom neúspechu, zmenou školy alebo zmenou záujmov.

Tak ako sme si my prinášali do života zvyky aj zlozvyky od našich rodičov, tak aj naše deti preberajú tie naše. Buďme im preto dobrým vzorom a je úplne jedno, ktorému športu sa budeme venovať. Dôležité je, že športové činnosti budeme vykonávať spolu a nájdeme v nich pravidelnosť a zmysel a to nie len pre vytvorenie dobrého dojmu na druhých, ale hlavne sami pre seba, pre naše zdravie a príjemný pocit.