Edual
Inšpirácie pre výchovu detí
Knihy


Sila slova

23. november 2016 - Články - Ľubica Sajanová

Slovo je oveľa viac ako len zvuk alebo písaný symbol. Slovo vyvoláva vibrácie i emócie – negatívne aj pozitívne. Je to nástroj na komunikáciu, ktorý má dve stránky. 
V závislosti od toho, ako slovo použijeme, vytvárame nové situácie, nové názory, vyvolávame nové pocity. Môžeme ním ublížiť, zraniť, ponížiť a na druhej strane potešiť, povzbudiť či nasmerovať. 
A čo to má spoločné s rodičovstvom a výchovou detí?
Dosť veľa. Slová, ktoré používame, či už ako rodič, starý rodič alebo učiteľ, majú veľký vplyv na deti. Dôverujú nám, a preto veria aj našim slovám. Je len na nás, ako budeme slová používať, a či sa necháme uniesť svojou náladou alebo nie.

 Tu sú 3 tipy, ktoré môžu významne ovplyvniť váš vzťah s deťmi:

1. Trpezlivo a pokojne deťom vysvetľujte.

Dávate im tým najavo, že máte pre nich dostatok času, záleží vám na nich a chcete im odovzdať to najlepšie čo vo vás je.

2. Nech sú vaše slová plné lásky, povzbudenia a pozitívnej podpory.

A to nielen v čase, keď sa dieťaťu darí. Dieťa vaše povzbudzujúce slová ocení najmä vtedy, keď mu niečo nevychádza. Pomôžete mu tak zdvihnúť hlavu hore, narovnať ramená, aby si dokázalo poradiť s aktuálnou výzvou ako najlepšie vie.

3. Vnímajte spôsob, ako komunikujete so svojím partnerom.

Svojim deťom idete príkladom. Robert Fulghum povedal: „Nerozčuľujte sa, že deti nepočúvajú, čo im hovoríte. Radšej si uvedomte, že stále sledujú, čo robíte.“ Motivujte a učte svoje deti tým, ako sa správate a ako komunikujete so svojím životným partnerom, triednou učiteľkou svojich detí, svojimi rodičmi, priateľmi či susedmi.

Deti rozvíjajú svoju osobnosť a formujú svoje názory veľmi dlho. Prechádzajú si rôznymi obdobiami – obdobím smútku, vzdoru, hnevu, radosti... Od nás dospelých očakávajú múdrosť, trpezlivosť a dôveru. Pomôžme im stať sa zodpovednými, samostatnými a sebavedomými dospelými.

 

Sila slova